Programski vmesnik (API) za potrebe poročanja po ZPGOPEK

Kaj je ZPGOPEK ?

Operaterji, dobavitelji in posredni dobavitelju so po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) dolžni poročati o porabi energentov in povprečni ceni.

Za namen elektronskega poročanja v okviru projekta Pomoč podjetjem zaradi visokih cen energentov v 2023  in na podlagi Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK)” smo implementirali enostavi API vmesnik za poročanje na agencijo SPIRIT. 

Za vsa vsebinska vprašanje se obrnite na SPIRIT, kjer so pripravili tudi delavnico, kjer so pojasnili odpta vprašanja. Predstavitev je dostopna na tej povezavi.

Pomagamo vam lahko samo na področju tehnične implementacije, Lahko nas kontaktirate preko spletnega kontaktnega obrazca.

Želim več informacij o implementaciji


Implementacija API vmesnika v skladu s smernicami SPIRIT Slovenija

Javna agencija SPIRIT je izdala tehnično specifikacijo za izdelavo API vmesnika, ki je dostopna na tej povezavi.

Na podlagi te specifikacije smo pripravili enostavno implementacijo.

Predviden postopek razvoja oz. integracije API vmesnika:

  • vse svoje vsebinsko preverjene podatke pripravite v CSV obliki
  • podatki se nato uvozijo v API vmesnik
  • SPIRIT-u se dostavijo podatki za dostop do vmesnika (spletni naslov, uporabniško ime, geslo)
  • prevzem podatkov s strani SPIRIT-a

Zelo pomembno je, da podatke pred uvozom temeljito preverite. Zakon odgovornost za pravilnost podatkov nalaga pripravljalcu podatkov zato tudi odločitev za tak način implementacije izmenjave podatkov.

Testiranje vmesnika se izvede s testnimi podatki, namen testiranja je preverjanje pravilnosti API vmesnika za izmenjavo.

Vse glavne akcije na vmesniku se lahko beležijo v strežniške dnevniške datoteke, tako da imate na voljo tudi povratno informacijo kdaj so bili vaši podatki prevzeti.


Gostovanje

API vmesnik lahko gostujete na vaši lastni infrastrukturi ali pa na infrastrukturi katerega od ponudnikov spletnega gostovanja.